Workshop basiskennis luchtfoto-interpretatie

Saricon verzorgt de workshop luchtfoto-interpretatie Tweede Wereldoorlog in het kader van het opsporen van conventionele explosieven (CE). Een team van historici, GIS-deskundigen en senior OCE-deskundigen hebben deze workshop ontwikkeld. Hierin worden diverse vaardigheden behandeld en gedoceerd, waarbij de nadruk is gelegd op de interpretatie van luchtfoto's met betrekking tot oorlogshandelingen – (bom)kraters, de opstelling van troepen en identificatie van verdedigingswerken en stellingen.

Doel van de workshop
Na deze workshop heeft u kennis van de geschiedenis en de ontwikkeling van de luchtfotografie, kennis van de hedendaagse toepassing van luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog in het proces van het opsporen van CE en zijn de beginselen van luchtfoto-interpretatie u bekend. Tevens heeft u in een aantal case studies zelf luchtfoto’s geïnterpreteerd en zijn werkprocessen en context-gerelateerde onderwerpen behandeld. Het belangrijkste doel is dat u de basisbeginselen van luchtfoto-interpretatie beheerst waardoor u beter in staat bent om rapportages en adviezen te beoordelen en te lezen, waarbij gebruik is gemaakt van luchtfoto-interpretatie in relatie tot CE en de Tweede Wereldoorlog.

Doelgroep
U werkt bij een gemeente, provincie, waterschap, ingenieursbureau of archeologisch adviesbureau en u heeft in uw werkzaamheden te maken, of u gaat te maken krijgen, met luchtfoto’s in relatie tot CE en de Tweede Wereldoorlog. Maar in principe is de basiscursus voor iedereen toegankelijk.

Vereiste voorkennis
Er is geen sprake van vereiste voorkennis voor deelname aan de basiscursus. Wel kan het handig zijn dat u weet op welke manier er binnen uw organisatie gebruik wordt gemaakt van luchtfoto’s uit deze periode.

Aanvullende informatie
De workshop wordt verzorgd door de heren A.H. Meijers (kapitein b.d. van de Explosieven Opruimingsdienst), B. Nagelhout, BSc (GIS-specialist) en M. van Riel, MA (historicus). Alle docenten hebben zeer ruime kennis van de lucht- en grondoorlog in Nederlands tijdens de Tweede Wereldoorlog, jarenlange praktijkervaring in het toepassen en interpreteren van luchtfoto’s uit die periode en zijn betrokken bij doorlopende kwaliteitsverbeteringprocessen met betrekking tot deze onderwerpen bij Saricon en de Vereniging voor Explosieven Opsporing (VEO).

De workshop
Gedurende het ochtendprogramma worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Geschiedenis en ontwikkeling van (militaire) luchtfotografie tot 1946;
  • Soorten luchtfoto’s;
  • Gebruik van neveninformatie (context);
  • Wat voor informatie kan men vinden op een luchtfoto.

In het middagprogramma komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Herkennen van objecten, zowel militair als civiel;
  • Interpreteren van luchtfoto’s op oorlogshandelingen;
  • Positioneren van luchtfoto’s en het gebruik van 3D-techniek.

Over de dag verspreid zullen er drie case-studies worden voorgelegd, waarbij opgedane kennis direct in de praktijk kan worden gebracht.

Praktische informatie
Om voldoende diepgang te geven aan de workshop is gekozen voor een groepsgrootte van maximaal 14 deelnemers De cursus vindt plaats in het leslokaal van Saricon aan de Industrieweg 24 te Sliedrecht.

Kosten
De kosten voor deelname bedragen € 495,- excl. btw per persoon, inclusief lunch. Na afloop ontvangt u een certificaat van deelname.

De volgende data staan gepland:

  • 16 maart 2021
  • 2 november 2021

U kunt zich inschrijven door gebruik te maken van het inschrijfformulier.

Maak kans op deelnemerskorting.

Voor vragen over de opleiding kunt contact opnemen met onze opleidingscoördinator Linda Schagen 06-82458044. 

Reacties van deelnemers:

"Leerzaam, sluit aan op de praktijk"

"Zeer waardevol en informatief"

"Positieve gedreven presentatie"

"Heel erg leuk en interessant om te volgen, geeft meer inzicht in luchtfoto-interpretatie"

"Een leerzame en aangename kennismaking met het gebruik van luchtfoto's"

"Heel erg nuttig"