Aankomende donderdag wordt de bom in de Claes de Vrieselaan weggehaald. Maar welk verhaal gaat er eigenlijk schuil achter deze blindganger (niet-ontplofte bom)?
Aankomende donderdag wordt de bom in de Claes de Vrieselaan weggehaald. Maar welk verhaal gaat er eigenlijk schuil achter deze blindganger (niet-ontplofte bom)?
Bij Rotterdam en de luchtoorlog denk je al gauw aan het Duitse bombardement van 14 mei 1940. Toch is de stad veel vaker gebombardeerd door de geallieerden, ook al is dit minder bekend bij het grote publiek. Al deze bombardementen op Rotterdam heeft Saricon in opdracht van de gemeente uitgebreid onderzocht, om zo in beeld te krijgen op welke locaties nog bommen kunnen liggen.
Een zo’n verdachte locatie was het adres Claes de Vrieselaan 27b. Hier wierp op 3 oktober 1941 een Britse Wellington-bommenwerper een bom af die zich een weg door het pand baande en pas diep onder de grond tot stilstand kwam… zonder te ontploffen. Nog diezelfde nacht rapporteerde de politie:
“In pand Claes de Vrieselaan 27 drong een bom naar binnen door het dak en de plafonds en vernielde een betonnen vloer. Deze bom is vermoedelijk niet tot ontploffing gekomen en bevindt zich onder den vloer.’’
De bom lag zo diep dat de Rotterdamse Bommenploeg, een eenheid die gespecialiseerd was in het ruimen van bommen, er niet bij kon. Maar ook al konden de bommenruimers de blindganger niet bereiken, ze wisten natuurlijk wel dat dit in de toekomst een gevaarlijke locatie was. Daarom is de locatie van de blindganger al in 1941 zo nauwkeurig ingetekend. Op de plek waar de bom de grond was ingedrongen werd een betonplaat geplaatst. En daarnaast werd er voor het archief een nauwkeurige situatieschets gemaakt. Deze ’harde’ blindgangermelding kreeg het registratienummer 29.
Saricon heeft de informatie van de Bommenploeg zo nauwkeurig mogelijk vertaald naar de huidige situatie. Met succes, want dit jaar heeft Van den Herik-Sliedrecht de bom gelokaliseerd op een diepte van meer dan 8 meter.