WAT ONS BEZIGHOUDT

Saricon is sterk betrokken bij de ontwikkelingen binnen de branche, we denken mee met vraagstukken vanuit de markt en zijn scherp op verbeteringen in onderzoeksmethodes. Proportionaliteit en kwaliteit staan centraal.

Het verhaal achter blindganger 29 – Claes de Vrieselaan Rotterdam

Aankomende donderdag wordt de bom in de Claes de Vrieselaan weggehaald. Maar welk verhaal gaat er eigenlijk schuil achter deze blindganger (niet-ontplofte bom)?

Bij Rotterdam en de luchtoorlog denk je al gauw aan het Duitse bombardement van 14 mei 1940. Toch is de stad veel vaker gebombardeerd door de geallieerden, ook al is dit minder bekend bij het grote publiek. Al deze bombardementen op Rotterdam heeft Saricon in opdracht van de gemeente uitgebreid onderzocht, om zo in beeld te krijgen op welke locaties nog bommen kunnen liggen.

Een zo’n verdachte locatie was het adres Claes de Vrieselaan 27b. Hier wierp op 3 oktober 1941 een Britse Wellington-bommenwerper een bom af die zich een weg door het pand baande en pas diep onder de grond tot stilstand kwam… zonder te ontploffen. Nog diezelfde nacht rapporteerde de politie:

“In pand Claes de Vrieselaan 27 drong een bom naar binnen door het dak en de plafonds en vernielde een betonnen vloer. Deze bom is vermoedelijk niet tot ontploffing gekomen en bevindt zich onder den vloer.’’

De bom lag zo diep dat de Rotterdamse Bommenploeg, een eenheid die gespecialiseerd was in het ruimen van bommen, er niet bij kon. Maar ook al konden de bommenruimers de blindganger niet bereiken, ze wisten natuurlijk wel dat dit in de toekomst een gevaarlijke locatie was. Daarom is de locatie van de blindganger al in 1941 zo nauwkeurig ingetekend. Op de plek waar de bom de grond was ingedrongen werd een betonplaat geplaatst. En daarnaast werd er voor het archief een nauwkeurige situatieschets gemaakt. Deze ’harde’ blindgangermelding kreeg het registratienummer 29.

Saricon heeft de informatie van de Bommenploeg zo nauwkeurig mogelijk vertaald naar de huidige situatie. Met succes, want dit jaar heeft Van den Herik-Sliedrecht de bom gelokaliseerd op een diepte van meer dan 8 meter.

Nieuw GPR-systeem – De Stream DP van IDS GeoRadar

Met dit multi-arraysysteem kan Saricon sneller, efficiënter en met hogere resolutie grondradar inzetten. Hiermee heeft Saricon haar verzameling geofysische speeltjes fors uitgebreid. Nu kunnen we nog betere combinaties van techniekkeuzes maken voor onze klanten!

 

Wilt u hier alles over weten? Neem dan contact op met Ferry van den Oever.

Kasteel Brederode in beeld gebracht

Ferry van den Oever heeft met elektro magnetische inductie (EMI) en magnometrie (MAG) het voormalige kasteelterrein van Kasteel Brederode in Santpoort-Zuid in beeld gebracht.

 

Lees hier het volledige artikel uit de IJmuider Courant: Kasteel Brederode

Heeft u een onderzoeksvraag? Neem dan contact met ons op.

Werkprotocol voor gemeenten

Vorige week heeft Ivana, integraal veiligheidskundige en adviseur, een bezoek gebracht aan het gemeentehuis in Tholen. Saricon heeft voor de gemeente Tholen een gemeentebreed historisch vooronderzoek mogen uitvoeren in het kader van de opsporing van ontplofbare oorlogsresten.

Omdat de gemeente regelmatig tegen het gemis van een protocol aanloopt hoe nu om te gaan met het gebruik van het onderzoek en de bijbehorende bodembelastingkaart is Saricon momenteel bezig met het opstellen van een werkprotocol.

Hierin staat o.a. het volgende beschreven:

  1. Gebruik van de rapportage en de kaart;
  2. Hoe om te gaan met toekomstige wijzigingen in de kaart;
  3. Hoe om te gaan met toevalsvondsten van ontplofbare oorlogsresten;
  4. Een algemeen advies hoe om te gaan met werkzaamheden in de verdachte gebieden;
  5. Een algemeen advies hoe om te gaan met werkzaamheden in aandachtsgebieden;
  6. Inzicht in de bevoegdheden bij het aantreffen van OO in de omringende wateren die binnen de
    gemeentegrenzen vallen;
  7. Verantwoordelijkheden van de verschillende afdelingen bij projecten, vergunningen, detectie, suppletie en communicatie;
  8. Hoe om te gaan met het inrichten van een vernietiging.

Benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

Ecologie, archeologie en explosieven opsporing komen samen in 1 project

Het projectdoel: betere waterberging samen met een hogere natuurwaarde.

Hiervoor zijn diverse onderzoeken en werkzaamheden uitgevoerd. Waaronder ook onderzoek naar ontplofbare oorlogsresten.

Test uw interpretatie kennis op het VNG Congres 2022

Bestudeer de luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog en beantwoord 3 vragen.

De juiste antwoorden maken kans op leuke prijzen.

Saricon Safety & Risk Consultancy
E. contact@saricon.nl
T. +31 (184) – 42 25 38
Bezoekadres
Industrieweg 24
NL 3361 HJ Sliedrecht