OCE-deskundige

Dit deskundigheidsniveau richt zich op het herkennen, benaderen en identificeren van CE en het tijdelijk veilig-stellen van de situatie.

Tijdens deze opleiding wordt de kandidaat met name getraind in werkingsprincipes van CE en het identificeren van de CE voor wat betreft soort, herkomst en gevaarzetting.

Daarnaast wordt de basisinformatie betreffende de omgang met (andere) bodemvreemde stoffen en objecten en de relevante wet- en regelgeving behandelt.

De OCE-deskundige is belast met het benaderen en identificeren van CE en het tijdelijk veilig stellen van de situatie. De Assistent OCE-deskundige assisteert hem daarbij. De werkzaamheden vinden altijd plaats onder eindverantwoordelijkheid van de Senior OCE-deskundige, die daarvoor altijd op de projectlocatie aanwezig is en bij vragen / onduidelijkheden snel ter plaatse kan zijn.

De theoretische opleiding behandelt alle leerdoelen zoals verwoord in de eind- en toetstermen OCE-deskundige van de Stichting Examinering OCE.

De theorieopleiding OCE-deskundige kost € 12.300,00 excl. btw. De prijs is inclusief:

  • CE instructie;
  • praktijk lessen identificeren CE in het Munitie Technologisch Museum (MTM) te Landhorst;
  • detectie methodes en interpretatie data in diverse software programma’s;
  • wet- en regelgeving;
  • Complete CE documentatie benodigd voor het examen OCE-deskundige.

Als toegangsvereiste voor het initiële examen (kandidaat beschikt niet of heeft niet eerder beschikt over een certificaat OCE-deskundige van de Stichting Examinering OCE) OCE-deskundige gelden de onderstaande entreecriteria:

  • de kandidaat dient te beschikken over een (al dan niet verlopen) certificaat assistent OCE-deskundige dat is afgegeven door de Stichting Examinering OCE;
  • de kandidaat dient te beschikken over minimaal twee jaar project ervaring als assistent OCE-deskundige aan te tonen door een verklaring van de deelnemer die de kandidaat aanmeldt voor het examen

De examenkosten zijn afhankelijk of de deelnemer lid is van de Stichting Examinering OCE. Bij aanmelding maken wij de examenkosten voor u inzichtelijk. De examens worden afgenomen door de Stichting Examinering OCE te Meteren.

Voor het praktijkexamen dient u detectieapparatuur met bijbehoren randapparatuur en software mee te nemen. Deze kunt u ook via Saricon huren voor een bedrag van € 150,00 excl. btw per dag. Tevens dient u voor het praktijkexamen een examinator te huren de kosten hiervoor bedragen € 315,00 excl. btw voor 3 uur examen begeleiding.

Kandidaten die worden ingeschreven voor het examen krijgen via de Stichting Examinering OCE een persoonlijk account en kunnen daarmee de webapplicatie CE-gegevenskaarten raadplegen.

De groepsgrootte is minimaal 2 cursisten en maximaal 4 cursisten. Deelnemers ontvangen naast de CE documenten een zeer uitgebreid lespakket, dat ook geschikt is als naslagwerk en voldoet aan de door de Stichting Examinering OCE gesteld eind-en toetstermen (ETT).

Onze instructeurs zijn experts op het gebied van explosievenopsporing en explosievenopruiming. Zij zijn didactisch geschoold en hebben jarenlange praktijkervaring in binnen- en buitenland.

Op dit moment is er nog geen startdatum bekend. Vul het inschrijfformulier in en plaats u daarmee op de reserveringslijst. Bij voldoende kandidaten plannen wij op korte termijn de opleiding.

U kunt zich inschrijven voor de opleiding OCE-deskundigen via het inschrijfformulier. Wij plaatsen uw gegevens op de reserveringslijst en bij voldoende deelnemers nemen wij contact met u op voor het vastleggen van de opleidingsdata.

Voor vragen over de opleiding kunt contact opnemen met Linda Schagen 0184-422538.

Reacties van deelnemers:

"Goed opbouwend, duidelijke les en fijne afwisseling tussen luisteren, zelfstandig identificeren en oefenvragen maken."

"Zeer leerzaam, vooral het bezoek aan MTM was interessant."