Wereldprimeur Roeleveen

Onder de A12 bij Roeleveen/Zoetermeer realiseert Heijmans in opdracht van Rijkswaterstaat een grote geboorde faunatunnel op vier meter diepte met een inwendige diameter van 1,60 meter. Om veilig te kunnen boren is het gebied begin januari onderzocht op mogelijke oorlogsexplosieven. Hierbij is het boortracé onder de in gebruik zijnde A12 verkend met een ondergrondse sonde, de ‘UXOScope’. Dit is een nieuwe techniek die nog nergens ter wereld is ingezet.

V2 raketten
Parallel aan de A12 ligt de spoorlijn Den Haag/Gouda. Deze lijn was tijdens de oorlog een belangrijke aanvoerroute van V2 raketten die vanuit Den Haag werden afgevuurd. Vanwege aanhoudende geallieerde bombardementen op deze spoorlijn is het gehele gebied verdacht op grote afwerpmunitie.

Ondergronds detecteren
Tot op heden was het detecteren van een diepgelegen boortracé onder wegen, rivieren en spoorwegen erg lastig, omdat deze infrastructuur in gebruik moet blijven. Om in februari veilig de faunatunnel te kunnen boren heeft Heijmans daarom samen met ingenieursbureau Saricon voor het eerst de UXO Scope ingezet in een praktijksituatie.

Geen overlast
Door het op vier meter diepte in realtime horizontaal detecteren met de UXOScope, waarbij het gedeelte vóór de boorkop steeds gedetecteerd wordt is het boortracé vrijgegeven zonder overlast of risico’s voor de weggebruikers.